10 idei prin care poţi sprijini moda sustenabilă

10 idei prin care poţi sprijini moda sustenabilă

Industria modei este  a doua cea mai poluantă industrie din lume, după industria petrolului.
De câţiva ani toată lumea vorbeşte despre sustenabilitate iar companiile din industria modei par şi ele dispuse facă nişte compromisuri. Hainele comercializate în magazine conţin cifre alarmante des­pre resursele folosite şi emisiile nocive din producţia de textile. La fel de înspăimântătoare sunt şi poveştile despre exploatarea muncitorilor din lumea a treia, mulţi dintre ei copii, de condiţiile inumane de lucru şi de pericolul la care sunt expuşi aceștia. Îmbrăcămintea fabricată în ţări sărace precum China, India, Cambodgia, Indonezia, contribuie din plin la această poluare, majoritatea materialele fiind vopsite cu ajutorul unor produse chimice dăunătoare mediului, dar şi sănătăţii.

Personal, sper sustenabilitatea în modă nu este doar o simplă modă trecătoare, ci un nou stil de viaţă. Evident, acest lucru depinde şi de noi, care avem datoria de consumatori conştienţi de a susţine acest concept.

Cum putem da o mână de ajutor? Simplu!

Iată câteva idei prin care putem ajută mediul inconjurator, fără renunţăm la stilul propriu:

  • cumpără obiecte vestimentare realizate din materiale naturale, eco-friendly (bumbac organic, bambus, în, cânepă) şi evita pe cât posibil materialele sintetice.
  • evita să cazi în capcanafast fashion“, demodare rapidă impusă, în care moda se schimbă rapid, de la un sezon la altul, încurajând astfel consumerismul, care are ca rezultat poluarea provenită din cantităţile enorme de material folosite, apoi aruncate.
  • susţine designerii independenți precum și brandurile locale!
  • nu cumpăra mai mult decât este nevoie şi nu îţi schimba radical garderoba de la an la an.
  • dacă nu mai porţi un obiect vestimentar nu-l aruncă, donează-l sau reciclează-l.
  • nu-ţi fie teamă de conceptul de second hand, se poartă în continuare vintage.
  • încearcă un schimb de haine cu prietenele sau pe numeroase siteuri de gen apărute în ultimii ani.
  • nu cumpăra produse suspect de ieftine. În loc cumperi 10 tricouri pe care ai le arunci la gunoi în câteva luni, cumpără 3 de calitate!
  • foloseşte produse de curăţare ecologice şi, pe cât posibil, usucă hainele în mod natural (adică nu în uscător).

Post by rick